Vlaanderen in bedrijf
Image default
Bedrijven

Bespaar geld met kilometerregistratie

Wie in een auto van de zaak rijdt, en deze ook privé gebruikt, betaalt hierover een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto aan het rijk of beter gezegd de Belastingdienst. Dit percentage wordt bijtelling genoemd. Het privégebruik van de auto van de zaak wordt namelijk door de fiscus als loon in natura gezien, en daar over moet helaas loonbelasting worden betaald. Dit vastgestelde percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt daarom opgeteld bij het loon van de werknemer en maandelijks verrekend met de loonbelasting.

Geen tot zeer weinig privégebruik is geen bijtelling!

Bijtelling betaal je dus alleen wanneer je de auto van de zaak ook regelmatig privé gebruikt, om precies te zijn meer dan 500 kilometer per kalenderjaar. Blijft je hieronder, dan word je vrijgesteld van bijtelling. Het percentage is dat je betaalt is afhankelijk van de uitstoot van de auto waarin je rijdt. Vandaag de dag, anno 2021, zijn er nog slechts twee tarieven:

–          12% voor voertuigen die volledig elektrisch zijn en dus helemaal geen CO2 uitstoten;

–          22% voor alle andere voertuigen.

Kilometerregistratie

Met deze regeling kun je, wanneer je met de auto van de zaak onder de 500 kilometer aan privéritten per jaar blijft, flink besparen. Uiteraard vraagt de Belastingdienst je wel om aan te tonen dat dit daadwerkelijk zo is. Het is daarom belangrijk om alle kilometers en ritten die je maakt heel nauwkeurig te registreren. Het is daarbij de bedoeling dat er een duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen privé- en zakelijke kilometers. De Belastingdienst kan deze gegevens elk moment, steekproefsgewijs, bij je opvragen. Hiernaast is kilometerregistratie ook van belang voor je eventuele werkgever, die zou namelijk een boete zou kunnen krijgen wanneer de kilometerregistratie niet klopt. En deze kan vervolgens op jou, de werknemer, verhaald worden. Met een goede en sluitende kilometerregistratie kunnen dus zowel boetes als bijtelling worden voorkomen, wat jou een hoop geld scheelt.

Bespaar tijd, stress en geld met een ritregistratiesysteem

Ik kan me voorstellen dat je als werknemer of zelfstandige ondernemer met een auto van de zaak wel iets beters te doen hebt dan elke gemaakte rit met de hand te noteren in een schriftje of Excel-bestand. Bovendien stelt de Belastingdienst specifieke eisen aan de kilometerregistratie die niet bij iedereen bekend zijn, waardoor het zomaar zou kunnen dat de administratie, waar jij veel kostbare tijd in hebt gestoken, door de fiscus wordt afgekeurd. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse handige hulpmiddelen te koop waarmee je het jezelf een stuk gemakkelijker maakt. Zo zijn er complete softwarepakketten, apps en Ritregistratiesystemen verkrijgbaar. Met een ritregistratiesysteem met GPS heb je nauwelijks meer omkijken naar jouw administratie. Er wordt een kastje (black box) ingebouwd dat alle kilometers en ritten automatisch voor jou registreert. Vervolgens kun je deze gegevens via een onlineaccount bekijken en downloaden. Er zijn diverse bedrijven die deze service voor een vast laag bedrag per maand aanbieden. Dit scheet jou enorm veel tijd en mogelijk ook ontzettend veel kosten. Want je maakt immers aanzienlijk minder kans op een boete.

https://yeshugo.com/