Vlaanderen in bedrijf
Image default
Woning en Tuin

Een laminaatvloer zelf leggen, kan dat?

Als je een beetje handig bent kun je een laminaatvloer prima zelf leggen. Een goede voorbereiding is daarbij wel van groot belang. De basis moet goed zijn om te zorgen dat je nieuwe laminaatvloer mooi en strak gelegd kan worden. Ga dus niet over één nacht ijs en neem er voldoende tijd voor.

Even in een dag een laminaatvloer leggen is niet echt een optie.

Allereerst moet de oude vloer worden verwijderd. Afhankelijk van wat er nu op de vloeren ligt zal dat de nodige tijd gaan kosten. Vervolgens moet worden beoordeeld of de ondergrond vlak genoeg is. Als dat niet het geval is dan is het sterk aan te raden om de vloer eerst te egaliseren. Doe je dat niet dan loop je de kans dat de laminaatplanken niet gelijkmatig komen te liggen en dat er kieren ontstaan in de vloer. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Maak een legplan voordat je begint

Natuurlijk meet je eerst de maten van de ruimte waar je laminaat wilt leggen. Dan weet je hoeveel materiaal je moet kopen. Houd er natuurlijk rekening mee dat er bij het verzagen laminaat verloren gaat en dat je dus altijd meer moet kopen dan de precieze afmetingen van de ruimte.

Laminaat wordt meestal in een bepaald patroon gelegd, waardoor je altijd stukken overhoudt die je niet kunt hergebruiken. Het is dan ook handig om vooraf voldoende laminaat te kopen. Zo voorkom je ook dat er kleurverschil ontstaat omdat de partij waar jij je laminaat van hebt gekocht niet meer leverbaar is.

Vlot aan de slag

Zorg er ook voor dat je voldoende materialen zoals spijkers of lijm in huis hebt. Niets is zo ergerlijk als wanneer je tijdens het leggen van je laminaatvloer nog weer de deur uit moet om extra materiaal of gereedschap te gaan kopen. Als je alles bij de hand hebt als je begint kun je vlot doorwerken.

Voor meer info : bezoek de site