Vlaanderen in bedrijf
Image default
Bedrijven

De voordelen van waterstraalsnijden

Een waterstraal-snijmachine, ook gekend als waterjet, duikt op in steeds meer metaalbewerkende bedrijven. Dat verbaast ons niet, want deze snijtechniek levert een paar interessante voordelen op. Die vind je in het overzicht hieronder.

Waarom investeren in een waterjet?

Een waterjet is perfect geschikt voor het snijden van zacht staal. Het garandeert een erg nauwkeurig snijresultaat met een braamloze snede. Misschien wel het belangrijkste pluspunt van een waterjet is dat het snijden gebeurt zonder het metaal te verwarmen. Dat is erg belangrijk bij bepaalde metaalsoorten. 

Ook goed om te weten is dat een waterstraal-snijmachine geen limiet heeft op het vlak van plaatdikte. Dat is bij een klassieke lasersnijder of plasmasnijder wel het geval. Let wel op: de praktische grens ligt ergens rond de 20 cm. Bij dikkere materialen daalt de efficiëntie doordat de waterstraal zich gaat verspreiden. 

Wat zijn de nadelen van een waterjet?

Natuurlijk mogen we niet blind zijn voor de nadelen van waterstraalsnijden. Het is namelijk geen goedkope snijtechniek. Eerst en vooral is de aankoop van de waterjet duurder, o.a. door de kostprijs van een bijkomende hogedrukpomp. Daarnaast liggen de operationele kosten hoger door het garnet dat als schuurmiddel in de snede wordt gebruikt. 

Meer weten?

Je wil meer informatie over waterjets? Stel je vragen aan de specialisten van De Tollenaere