Vlaanderen in bedrijf
Image default
Bedrijven

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn nog steeds in trek: installateurs hebben het er maar druk mee! Toch is het installeren van zonnepanelen voor veel mensen een flinke investering en ook afgeschafte terugdraaiende teller zorgen ervoor dat de aanschaf van zonnepanelen minder aantrekkelijk wordt.

Veel mensen vergissen zich echter in de terugverdientijd van zonnepanelen: je hebt zonnepanelen namelijk best snel terugverdiend! Het is ook niet zo dat je pas na de terugverdientijd echt profiteert van de panelen: de voordelen merk je namelijk direct.

Voor het laten installeren van zonnepanelen zijn nog steeds diverse premies beschikbaar die de aanschaf betaalbaarder maken en de terugverdientijd korter. Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk een teruglever contract af te sluiten, waardoor je de zonnepanelen nog sneller terug kunt verdienen! Benieuwd hoe lang de terugverdientijd van zonnepanelen precies is? Lees dan snel verder in deze blog. 

Terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

Aanschafprijs zonnepanelen installatie – gemiddelde opbrengst aan energie per jaar = de terugverdientijd

Maar, de terugverdientijd staat onder invloed van diverse factoren, waardoor deze korter of langer kan uitvallen dan vooraf berekend. Factoren die invloed hebben zijn:

  • De aanschafprijs van de zonnepanelen installatie. Deze prijs hangt nauw samen met het tarief van de installateur, het type en merk panelen, het aantal zonnepanelen en de gekozen omvormer.

  • De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 jaar. Maar, de omvormer gaat slechts 10 jaar mee. Deze zal dus een keer vervangen moeten worden, waardoor je tussentijds extra moet investeren.

  • Natuurlijk speelt ook de prijs van elektriciteit en je jaarlijkse energieverbruik een belangrijke rol. Wanneer je verbruik niet volledig wordt gedekt, zul je de energieleverancier natuurlijk moeten betalen voor energie. 

  • Premies en subsidies maken de investeringskosten natuurlijk veel lager. 

Wanneer je al deze factoren meeneemt, ziet de berekening er als volgt uit:

Aanschafprijs van de zonnepanelen installatie + bijkomende kosten voor extra omvormer – premies en subsidies = uiteindelijke aanschafprijs

Gemiddeld rendement zonnepanelen + bijkomende energiekosten = rendement

Uiteindelijke aanschafprijs : rendement = de gemiddelde terugverdientijd.

Vind je het nu nog steeds lastig? Op Zonnepanelen-Expert.be vind je een handige rekentool waar je snel de terugverdientijd van je zonnepanelen installatie bekend!