Vlaanderen in bedrijf
Image default
Relatie

Wat is huwelijkscounseling en relatietherapie?

Welnu, huwelijkscounseling, ook wel relatietherapie en huwelijks- en gezinstherapie genoemd, is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verbeteren van uw communicatieve en conflict oplossingsvaardigheden. In Praktijk de Gezonde Zorg in Lommel bent u hiervoor aan het juiste adres!

De waarheid is dat persoonlijke en familierelaties zowel bevredigend als uitdagend kunnen zijn. Daarom, hoe meer u uzelf begrijpt – uw emoties en gedragingen – hoe beter u kunt communiceren met dierbaren (inclusief uw partner), uw stress kunt beheersen en effectief kunt functioneren in uw dagelijks leven.

Eerlijk gezegd is het huwelijk een van de meest monumentale relaties die je ooit in je leven zult hebben. Maar het is belangrijk om realistisch te zijn. Elk huwelijk zal zijn pieken en dalen hebben en dat is normaal.

Tijdens de ‘pieken’ voelen jij en je partner zich verbonden, verliefd en gepassioneerd voor elkaar. Echter, tijdens de “dieptepunten, ” één of allebei van u kan koud, onverschillig, afstandelijk, en / of vijandig tegenover de ander te voelen. Je kunt zo veel ruzie maken dat je overweegt uit elkaar te gaan – of te scheiden. Voor sommigen duurt deze fase slechts een paar weken, maar voor anderen kan het jaren duren.

Hier zijn antwoorden op veelgestelde vragen over huwelijkscounseling:

Moeten we samen naar huwelijkstherapie gaan? Het hangt er van af. Meestal wonen beide echtgenoten samen de counseling sessies bij, maar uw therapeut kan u soms ook vragen om u en uw partner afzonderlijk te zien.

Zal huwelijkscounseling mij helpen ?

Ja, meer dan waarschijnlijk zal huwelijkscounseling je relatie helpen verbeteren, maar beide partners moeten volledig toegewijd zijn aan het therapieproces om het te laten werken. Houd er rekening mee dat uw specifieke behandelplan afhankelijk is van uw unieke situatie. Het goede nieuws is dat huwelijkstherapie een breed scala aan onderwerpen omvat, naast huwelijksproblemen zoals de dood van een geliefde, een tragedie in het gezin en/of een chronische ziekte.

Wat is het doel van huwelijkscounseling?

Het doel van huwelijkstherapie is om u te helpen de hulpmiddelen te leren die u nodig heeft om uw huwelijk te versterken.

Is huwelijks- en gezinstherapie een vorm van huwelijkstherapie?

Ja, huwelijks- en gezinstherapie is een vorm van huwelijkstherapie. Deze vorm van psychotherapie is doorgaans meer betrokken dan huwelijkscounseling op zich. Meer specifiek hanteert huwelijks- en gezinstherapie een meer holistische benadering van huwelijks- en gezinsproblemen. Wat betekent dat? Het betekent dat alle gezinsleden bij het therapieproces worden betrokken.

Wat gebeurt er tijdens een typische huwelijks- en gezinstherapiesessie?

Tijdens een typische huwelijks- en gezinstherapiesessie kan het gezin rollenspeltaken en opdrachten krijgen om thuis aan te werken. U wordt ook aangemoedigd om uw ware gevoelens met uw raadgever en echtgenoot te delen. Communicatie- en conflictoplossingsvaardigheden zijn grote aandachtspunten bij huwelijks- en gezinstherapie. Uw therapeut verwacht dat u alle taken en opdrachten uitvoert. Bijvoorbeeld, tijdens een sessie, u en uw echtgenoot kan worden gegeven communicatie oefeningen om thuis oefenen met de verwachting dat je je ervaringen tijdens de volgende sessie zullen delen.