Vlaanderen in bedrijf
Image default
Aanbiedingen

Wat te vermijden in de keuken: 5 veelgemaakte fouten

Onhygiënische gewoontes in de keuken

Je staat op het punt om een heerlijke maaltijd te bereiden, maar weet je zeker dat je alles doet om een veilige en gezonde kookomgeving te creëren? Er zijn enkele veelgemaakte fouten die je beter kunt vermijden in de keuken. Hier zijn vijf onhygiënische gewoontes die je beter kunt afleren.

1. Gebruik van dezelfde snijplank voor verschillende ingrediënten

Het is belangrijk om verschillende snijplanken te gebruiken voor verschillende ingrediënten, vooral als het gaat om rauw vlees, vis en groenten. Kruisbesmetting kan namelijk leiden tot voedselvergiftiging. Zorg ervoor dat je snijplanken goed schoonmaakt en desinfecteert na gebruik.

2. Onvoldoende handen wassen

Handen wassen is  in de keuken, vooral na het aanraken van rauw vlees, vis, eieren of groenten. Was je handen grondig met zeep en warm water om bacteriën en virussen te verwijderen. Het is ook belangrijk om je handen te wassen na het aanraken van je gezicht, haar of andere oppervlakken die mogelijk besmet zijn.

Onveilige kookpraktijken

3. Onjuiste bewaartemperaturen

Het is belangrijk om voedsel op de juiste temperatuur te bewaren om de groei van bacteriën te voorkomen. Bewaar bederfelijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivel en eieren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C of lager. Zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur staat en controleer dit regelmatig met een koelkastthermometer.

4. Onvoldoende verhitting van voedsel

Rauw vlees, vis en eieren kunnen schadelijke bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen goed verhit om eventuele bacteriën te doden. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van vlees en gevogelte te controleren en zorg ervoor dat deze de aanbevolen veilige temperatuur bereikt.

Ongezonde kookgewoontes

5. Te veel zout, suiker en vet gebruiken

Een gezond dieet is belangrijk voor je algehele welzijn, en het is belangrijk om op te letten wat je toevoegt aan je maaltijden. Te veel zout, suiker en vet kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en diabetes. Probeer zout, suiker en vet met mate te gebruiken en kies voor gezondere alternatieven zoals kruiden, specerijen en natuurlijke zoetstoffen.

Om je keukenervaring te verbeteren en deze fouten te vermijden, kun je terecht bij kookgigant voor een breed scala aan keukenbenodigdheden en handige tips. Bezoek hun website op kookgigant en ontdek hoe je jouw kookkunsten naar een hoger niveau kunt tillen.

 

https://www.kookgigant.be/