Vlaanderen in bedrijf
Image default
Aanbiedingen

Wil je comfortabel slapen tijdens de wintermaanden, gebruik dan deze tips.

Hoe comfortabel te slapen tijdens de wintermaanden.

Onze slaapgewoonten aanpassen aan de verschillende seizoenen kan moeilijk zijn. De lange avonden en warme nachten van de zomermaanden zijn heel anders dan de wintermaanden, met hun donkere avonden en koude nachten. Hier volgen enkele tips om in de winter comfortabel te slapen. Voor zij een een elektrische deken kunnen permiteren is dat best heel handig in de kou. Heeft u een kleiner budget kies dan voor een warmwaterkruik die u ook warm houdt tijdens de lange winternachten.

Kamertemperatuur

Het is belangrijk om de kamertemperatuur precies goed te houden. Slapen in een te warme kamer is weliswaar gezellig, maar kan u ’s nachts wakker houden. Hetzelfde geldt voor slapen in een te koude kamer, wat het ook moeilijk maakt om in slaap te vallen en te blijven. Een gematigde kamertemperatuur kan het verschil maken. De ideale temperatuur om te slapen ligt tussen 20-22°C. Dit is omdat de lichaamstemperatuur tijdens de slaap daalt en een koelere kamer de slaap bevordert. Heeft u het te koud, genruik dan een elektrische deken om u warm te houden.

Gebrek aan zonlicht:

Overmatige bewolking in de winter kan het dagelijkse leven saaier maken. Als we in de winter niet genoeg zonlicht krijgen, voelen we ons overdag vaak lusteloos en kost het uitvoeren van dagelijkse taken ons veel moeite. Als het ’s avonds donker wordt, voelt het lichaam zich niet klaar om naar bed te gaan omdat het overdag zo moe is geweest. Om dit te verminderen kunt u proberen zoveel mogelijk naar buiten te gaan in de zon (als er een wolkbreuk is). Maak tijdens uw lunchpauze een korte wandeling om u overdag wakker te maken. Probeer ’s avonds ten minste een uur voor het slapengaan de televisie en de laptop uit te zetten, omdat het licht daarvan stimulerend werkt en het inslapen bemoeilijkt.

Overslapen in het weekend:

’s Ochtends opstaan is nog moeilijker op een koude, saaie ochtend, dan wil je alleen maar de hele dag in bed blijven liggen onder uw comfortabele elektrische deken. Dit geldt vooral in het weekend, maar probeer je aan je normale slaappatroon te houden. Een beetje extra slaap inhalen in het weekend is een gegeven, maar overslapen kan je doordeweekse slaappatroon alleen maar schaden. Probeer uw slaappatroon niet meer dan een uur of twee te veranderen.

Overeten:

Uit onderzoek is gebleken dat mensen in de herfst- en wintermaanden meer calorieën binnenkrijgen dan in de lente en de zomer. Door de afwezigheid van licht in de winter willen we meer eten en eten we het sneller. Maar hoe meer voedsel op een bepaald moment wordt geconsumeerd, hoe harder het lichaam moet werken om het te verteren. Dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen en daarom wordt aanbevolen zware maaltijden te vermijden in de periode van 4 tot 5 uur voor het slapengaan.

Lichaamsbeweging:

Tijdens de winter maakt het koude weer het moeilijk om jezelf te motiveren om te sporten. Zoals eerder gezegd voelen mensen zich gedurende de dag slomer en vermoeider, waardoor het niveau van lichamelijke activiteit nog verder daalt. Dit betekent dat we niet al onze energie verbranden, wat gevolgen kan hebben voor de kwaliteit en kwantiteit van onze slaap. Er kunnen echter eenvoudige maatregelen worden genomen om de activiteit te verhogen, zoals indien mogelijk lopen of fietsen naar het werk, of ’s avonds een stevige wandeling maken om overtollige energie te verbranden. Actief blijven in de winter is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wilt u uw lichaam toch warm houden in de winter zonder extra lichaamsbeweging te doen, gebruik dan de warmwaterkruik

deken