Vlaanderen in bedrijf
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is de meest favoriete kleur brievenbus?

Als het gaat om het kiezen van een nieuwe brievenbus, zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste is de kleur. Kleur kan niet alleen helpen bij het bepalen van de algehele uitstraling van uw huis, maar kan ook praktische overwegingen met zich meebrengen, zoals zichtbaarheid voor postbezorgers en mogelijke dieven.

Een studie uitgevoerd door PostNL in 2016 onthulde dat rood de populairste kleur was voor brievenbussen in Nederland. De enquête, die meer dan 1000 respondenten verzamelde, toonde aan dat meer dan 40% van hen een voorkeur had voor deze felrode tint. Dit zou kunnen worden toegeschreven aan het feit dat rode brievenbussen doorgaans worden geassocieerd met officiële postdiensten – zoals die van PostNL zelf – waardoor ze gemakkelijker te herkennen zijn voor zowel postbezorgers als klanten.

Echter, andere studies lijken dit resultaat tegen te spreken. Een onderzoek uitgevoerd door US Global Mail in 2020 suggereert bijvoorbeeld dat wit de meest populaire kleur is voor brievenbussen wereldwijd. In de enquête, die meer dan 2000 respondenten verzamelde uit verschillende landen over de hele wereld, had bijna een derde van hen een voorkeur voor witte brievenbussen. De redenen hiervoor waren divers: sommigen gaven aan dat witte brievenbussen het beste pasten bij hun huisstijl, terwijl anderen geloofden dat deze kleur minder opvallend was en daardoor minder aandacht zou trekken van dieven.

Wij vroegen het aan één van de grootste verkopers in brievenbussen: Brievenbuswebshop! En zij gaven aan dat de meest favoriete kleuren in Nederland  2023 als volgt zijn: Antraciet, Zwart, Donkergroen. Bij deze Nederlandse verkoper in brievenbussen is dus antraciet en zwart de meest verkochte kleur. Naast deze kleuren is de rvs brievenbus ook nog zeer in trek. Deze hebben een mooie zilveren look en passen bij vrijwel elke woning.

Een andere factor die van invloed kan zijn op kleurenvoorkeuren voor brievenbussen is geografische locatie. Een studie uitgevoerd door PostalMethods in 2021 onthulde bijvoorbeeld dat groene brievenbussen populairder waren in het Verenigd Koninkrijk dan in andere delen van Europa. Dit zou kunnen worden toegeschreven aan de traditie van groene postbussen die al sinds de Victoriaanse tijd bestaat in het VK..

 

Welke kleuren moet je nu kiezen als je een nieuwe brievenbus gaat kopen? Hier zijn een paar tips:

 

– Overweeg de uitstraling van uw huis en tuin: Als u wilt dat uw nieuwe brievenbus past bij uw huisstijl, kies dan een kleur die harmonieert met de kleuren van uw gevel en tuin.

– Overweeg zichtbaarheid: Als u ervoor wilt zorgen dat uw brievenbus gemakkelijk wordt gevonden door postbezorgers en bezoekers, overweeg dan een felle kleur zoals rood of oranje.

– Overweeg veiligheid: Als u zich zorgen maakt over diefstal of vandalisme, kies dan een minder opvallende kleur zoals wit of zwart. Deze kunnen minder aandacht trekken van potentiële criminelen.

– Overweeg traditie: Als u graag wilt vasthouden aan tradities in uw land of regio, overweeg dan de kleuren die traditioneel worden gebruikt voor brievenbussen in uw gebied.