Vlaanderen in bedrijf
Image default
Zakelijke dienstverlening

De onderdelen van uw sprinklerleidingen

Sprinklerleidingen detecteren brand. Ze signaleren waar de brand zich bevindt en beheersen de brand voordat deze verdere schade kan aanrichten. Professionele sprinklersystemen vindt u bij installatiebedrijven, zoals Fire Security in Wortel, provincie Antwerpen. Sprinklerinstallaties hebben sprinklerkoppen, die water verspreiden wanneer door hitte de verzekering rondom de kop gesprongen is. Sprinklers staan in verbinding met de alarmcentrale, die een bericht uitzendt naar de brandweer. Oorspronkelijk vond u de installaties in magazijnen en gebouwen, maar het is momenteel zelfs mogelijk een sprinklerinstallatie in uw woning te installeren.

Uit welke onderdelen bestaan uw sprinklerleidingen?

Een sprinklerinstallatie verhoogt de brandveiligheid van uw pand of woning aanzienlijk. Uit welke onderdelen bestaat een dergelijke installatie echter? En hoe gaan de losse onderdelen te werk?

De koppen van de installatie

De koppen van uw sprinklerinstallatie worden sproeiers of sprinklers genoemd. Deze zijn aangesloten op een watervoorziening, die zich ofwel al in de sprinklerleidingen bevindt ofwel bij brand snel naar de leidingen toe gepompt wordt. De sprinklers hangen aan het plafond en gebruiken kortom het water uit de waterleiding of bij grotere aangelegenheden het water uit afzonderlijke reservoirs om de brand te blussen.

Een thermisch element

Om de sprinklers zit een thermisch element, dat breekt bij een maximumtemperatuur. Deze kunt u van tevoren kiezen. Het element krijgt een andere kleur bij een andere maximumtemperatuur, zodat u altijd kunt nagaan wat deze temperatuur is. Wanneer de maximale temperatuur bereikt is, zet de vloeistof in het element uit en breekt deze, waarna de sprinklers water zullen sproeien.

De sprinklerleidingen

Door de sprinklerleidingen wordt het water naar de koppen gevoerd. Bij een nat systeem staat dit water in de leidingen opgeslagen. Bij een droog systeem ontsnapt eerst de lucht onder druk uit de leidingen, waarna deze zich vullen met water. Kies voor betrouwbaarheid door een gespecialiseerd bedrijf als Fire Security uit Wortel, provincie Antwerpen, in te schakelen voor de installatie.

Het alarmsysteem

Het alarmsysteem geeft een seintje aan de alarmcentrale dat er brand is. Deze schakelt de brandweer hierna in. Dit alles leidt tot een snelle interventie van de hulpdiensten.

https://firesecurity.be/