Vlaanderen in bedrijf
Image default
Auto's en Motoren

Auto kopen en auto verkopen

Ga je een nieuwe auto kopen en je oude auto verkopen? Lees dan eens dit artikel grondig door want wij geven je nuttige aankooptips! Of je nu een beginner bent of al vele duizenden kilometers achter de rug hebt… het maakt niet uit want onze kooptips zijn voor iedereen nuttig!

 

Waarom je auto verkopen

Je huidige auto, daar ben je klaar mee want er zijn problemen, hij is niet luxe genoeg, of je wisselt van job. Zo zijn er nog een tiental andere redenen te bedenken waarom je de huidige auto zou verkopen.

 

Nieuwe auto kopen

Welke auto moet je nu kopen? Een eenduidig antwoord is hier niet voor en het hangt sterk af van je persoonlijke wensen. Wellicht is de belangrijkste vraag waar je de auto voor wilt gaan gebruiken, en niet te vergeten… het budget.

Het budget zal samenhangen met de verkoop. Kun je de auto verkopen aan een goede prijs, dan hoef je minder geld bij de nieuwe te leggen. Verkopen kan via een zoekertje of een veiling, maar inruilen kan ook. Inruil is vaak wel de duurste optie.

 

Waar ga je de auto voor gebruiken

Zoek je een boodschappenwagen voor korte ritjes, kijk dan naar een wagen met een kleine motor. Zo ben je goedkoop uit en zijn de taxen ook laag. Moet je meer kilometers maken, dan is een luxe wagen die op diesel rijdt het slimst. Diesel is namelijk zuiniger dan benzine. Ook LPG is een zeer goedkope brandstof. De onderhoudskosten liggen wellicht iets hoger, maar wanneer je voldoende kilometers maakt, dan verdien je het verschil gemakkelijk terug.

 

 

De brandstof

Zojuist heb je al kunnen lezen dat diesel zuiniger is dan benzine, en dat LPG goedkoop is per liter. De verschillen zijn aanzienlijk en zeker de moeite waard om te overwegen. Wat we als tip kunnen meegeven is bij een LPG wagen goed te letten op het onderhoud en op de kilometerstand. Een LPG motor slijt wel wat sneller dus een wagen met meer dan 2 ton op de teller is waarschijnlijk een stuk minder interessant. Rijden op elektriciteit, dus een elektrische auto kan ook interessant zijn, maar niet voor lange afstanden. Het actieradius is namelijk beperkt net als het aantal oplaadpunten. Voor ritten niet langer dan 100km per keer, zou een elektrische wagen zeer geschikt zijn.

 

De taxen

Of je nu op benzine rijdt, of op diesel, wat de taxen betreft maakt dat niet uit. LPG is wel qua tax wat duurder, maar ook hier geldt, wanneer je voldoende kilometers maakt, dan haal je het er gemakkelijk uit.

 

Variabele autokosten

De variabele autokosten zijn de onderhoudskosten. Een grote wagen is immers duurder dan een kleine qua onderhoud en herstelling. Ook de verzekering is bij een grote wagen meer dan bij een kleine wagen.

 

Bereken het omslagpunt

Online kun je eenvoudig een calculator vinden waarmee je het omslagpunt kunt berekenen. Welke auto is voor jouw het meest interessant. Hier wordt gekeken naar kosten per kilometer en hoeveel kilometer je maandelijks rijdt.

 

Extra opties en accessoires

Bij een 2dehands wagen betaal je voor extra opties en accessoires meestal niet de hoofdprijs in tegenstelling tot wanneer je een nieuwe auto koopt. Een occasie is dus best interessant.

 

Welke automerken zijn goed en welke niet

Indien je huidige auto altijd goed is bevallen, dan koop je waarschijnlijk weer hetzelfde merk terug. Zo werkt dan bij 70% van de mensen. Mensen zijn namelijk redelijk merktrouw. Ga je een auto kopen voor korte ritten, dan maakt het merk niet zoveel uit. Ben je echt afhankelijk van de wagen, en maak je veel kilometers, dan kun je beter gaan voor de iets bekendere merken. Denk hierbij aan Toyota, Volvo, Opel, Volkswagen, Mazda, BMW, of Mercedes. Over het algemeen zijn Japanse automerken zoals Toyota en Mitsubishi het betrouwbaarst. Franse merken zoals Renault en Citroën hebben volgens de wegenwacht vaker problemen. Onderaan de streep moet je altijd maar geluk hebben met de auto en kan ieder merk stuk.

 

Voor meer info : bezoek de site